könyv

„Belső várkastély” Bicskey Erzsébet, egy fiatal lány naplója 1940-1946

Köszöntőt mond:

Dr. habil. Szabó Csaba főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár

Naplórészleteket olvas fel:

Fényes Erika sajtóreferens, Magyar Nemzeti Levéltár

A kötetet bemutatja:

Dr. Fiziker Róbert főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár

Ungváry Krisztián: Hősök?

A könyvbemutató előtt Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese köszöntötte a hallgatóságot, kiemelve, hogy Ungváry Krisztián könyvében az (egykori) Országos Levéltár áldozatként jelenik meg, mivel az ostrom során a német csapatok hadikórházat rendeztek be az épületben, majd később, tűz miatt számos irat elpusztult.

 

Ungváry Krisztián "Hősök?" című könyvének bemutatója

A szerzővel Závada Pál beszélget.
Az esemény végén dedikálásra is sor kerül.

A könyvről:
A magyar emlékezetkultúrában Budapest második világháborús ostroma egyre fontosabb eseménnyé válik. Ungváry Krisztián kötete több mint 120 életrajz segítségével igyekszik megrajzolni a budapesti csata német katonai elitjét. Az életrajzok fókuszában hús-vér emberek állnak, akiknek esendőségeik és erényeik csak együtt kezelhetők. Történeteikből személyes sorsukon túl maga a háborús valóság is kirajzolódik.

Könyvbemutató | Die habsburgische Variante des aufgeklärten Absolutismus

 

Köszöntőt mond:

Ö. Kovács József
Megyei főigazgató-helyette, Magyar Nemzeti Levéltár

Kalmár János
Egyetemi tanár, Eszterházy Károly Egyetem,
A Magyar 18. Század Kutató Társaság elnöke

 

A kötetet bemutatja:

Soós István
Ny. tudományos főmunkatárs, MTA BTK TTI

„Belső várkastély” könyvbemutató

A könyvbemutatót Szabó Csaba, az MNL főigazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a levéltárosok mindig örülnek, ha a náluk őrzött iratanyagból adhatnak valamit közre. Kiemelte, hogy ebben az esetben nem erről van szó, ugyanakkor a könyv kiadásáért az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára felelt, mivel Bicskey Erzsébet naplója javarészt Nyíregyházához kötődik. Kiemelte: a naplóíró nehéz időszakot élt meg, és különleges módon az olvasó az ő szemszögéből láthatja a korabeli történéseket.

 

(Le)hallgatásra ítélve | Könyvbemutató

Köszöntőjében Szabó Csaba az MNL főigazgatója felidézte, hogy régre tehető Nagy Mihály Zoltánnal való ismeretsége, és hogy a Bihar Megyei Állami Levéltár főlevéltárosa már húsz évvel ezelőtt is foglalkozott Márton Áronnal. Kiemelte továbbá: a 20. századdal foglalkozó egyháztörténészek számára a gyulafehérvári püspök személye ugyanúgy megkerülhetetlen, mint Mindszenty József bíborosé.

Oldalak

Feliratkozás RSS - könyv csatornájára