könyvbemutató

Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején

Az intézmények közti kooperáció keretén belül három konferenciát rendeztek a bencés rend 1945-1989 közötti történetéről Pannonhalmán, illetve Budapesten. Ezek közül az első konferencián elhangzott előadásokra épülő tanulmányokat felsorakoztató kötet tavaly került bemutatásra az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében. Ezúttal a két fővárosi konferencia anyagát tartalmazó könyv tartalmát ismertették a felkért szakemberek.

„Die habsburgische Variante des Aufgeklärten Absolutismus” – Beiträge zur Mitregentschaft Josephs II., 1765-1780

Köszöntőjében Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese a tanulmánykötetről elmondta, hogy ritka együttműködés eredményeként jött létre, amelynek a gyökerei az 1980-as évekig nyúlnak vissza. A tizennyolc német és angol nyelvű tanulmányt tartalmazó művet kiválóként értékelte, amely példaértékűen megmutatja a kooperáció fontosságát a Magyar Nemzeti Levéltáron belül is.

Könyvbemutató | Die habsburgische Variante des aufgeklärten Absolutismus

 

Köszöntőt mond:

Ö. Kovács József
Megyei főigazgató-helyette, Magyar Nemzeti Levéltár

Kalmár János
Egyetemi tanár, Eszterházy Károly Egyetem,
A Magyar 18. Század Kutató Társaság elnöke

 

A kötetet bemutatja:

Soós István
Ny. tudományos főmunkatárs, MTA BTK TTI

Egyesületek története a Magyar Kultúra Napján

A délután során kedélyes hangulatú kerekasztal beszélgetésen bemutattuk a Körök, egyletek. A civil társadalom története a dualizmus kori Békés megyében című albumunkat. Kollégáink a hallgatóság kérdéseire is válaszolva felvillantottak néhány érdekes részletet az egyesületek életéből, működésükből. A beszélgetés után a Művelődési Központban megnyílt utazó kiállításunk is, amely immár kedvcsináló is albumunkhoz.

Bemutattuk a Trianon arcai című kötetet

A teltháznál is jobban megtelt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának kiállítóterme, jól mutatva a trianoni béke iránti fokozott érdeklődést. A teremben még látható volt a június 8-i finisszázsra készülő Nyomot Hagytak | Évszázadok – Személyiségek – Aláírások kiállítás is, amely remek hátteret biztosított a könyvbemutató témájának.

Oldalak

Feliratkozás RSS - könyvbemutató csatornájára