levéltár-pedagógia

Nyári tábor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában

Levéltári dokumentumok segítségével elevenítjük meg II. Rákóczi Ferenc személyét és a Rákóczi-szabadságharc időszakát. A táborban számos interaktív feladattal készülünk a gyermekek számára: levéltári kutatás, projektmunkák, történelmi kirándulás, kódfejtés, kalligráfia, kézműves foglalkozások.

A tábor időpontja: 2019. augusztus 5-9.

Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

A tábor díja: 25.000 Ft/fő

Levéltár-ismertető és írástörténeti órák az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában

2016. május 19-én és 24-én a Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Iskola Gazdasági Szakközépiskolája és Szakiskolájának (Esztergom) 10. és 11. osztályos tanulói levéltárismertető órán vettek részt, ahol Vas Alexa kolléganőnk segítségével betekintést nyerhettek a levéltár életébe, tevékenységébe valamint kvízjátékkal mélyíthették el a szerzett tudást. A kvízeket alább tekinthetik meg.

A nyár legmelegebb napján a levéltár raktárában hűsöltek

A gyerekek érdeklődéssel hallgatták meg az intézmény történetének rövid bemutatását, majd az iratanyagból kiemelt példákon keresztül megismerhették a levéltár széles gyűjtőkörét, valamint az iratanyag őrzéséhez kapcsolódó tevékenységeit. A legnagyobb izgalom mindig a raktár anyakönyvi és Jászkun Kerületi sorainak bejárását övezi. A foglalkozáson pedig a hagyományos füzetfűzési technika elsajátításával kóstolhattak bele a restaurátor munkájába.

Erzsébet-táborozók papírfoglalkozáson

Most állandó papír- és írástörténeti kiállításunk került fókuszba, majd a gyerekek a papírmerítés folyamatát ismerhették meg és próbálhatták ki. Végezetül füzetet fűztek és pauszpapír segítségével szebbnél szebb mintákkal díszítették ezeket. Levéltárpedagógiai programsorozatunkat a tanévkezdést követően nyár végén nyíló új időszaki kiállításunkban folytatjuk velük.

Jászfényszarui táborozók Bedekovich nyomában

Először a levéltár működésével, a helyben őrzött iratok típusaival és kifejezetten Jászfényszarura vonatkozó írott forrásainkkal ismerkedtek meg a gyerekek, majd a foglalkozás második felében térképgyűjteményeinkbe kaphattak betekintést és felfedezhették ezek sajátos jegyeit.

Oklevéltani foglalkozáson az Arany János Tehetséggondozó Program diákjai

A levéltár történetének és működésének rövid bemutatását követően a tanulók gyűjteményünk érdekes darabjait tekinthették meg az intézmény raktárában, majd az oklevelek történetét, fajtáit, tartalmi elemeit, hitelesítésük módját tanulmányozhatták behatóbban. A programot függőpecséttel ellátott oklevél készítése zárta.

Waldorfosok papírfoglalkozáson

Az íráshordozók és a papír történetével foglalkozó kiállítás megtekintését követően a levéltár restaurátor műhelyében beszélgettünk az újrahasznosításról, valamint próbáltuk ki a gyakorlatban ennek egyik formáját, tojástartókból merített papír készítését. A harmadik blokkban könyvkötési technika alkalmazásával füzetet fűztünk a gyerekekkel.

Levéltár-látogatáson a fiumeis Tehetségpont diákjai

A 10-12 éves diákok intézményünk raktárainak bejárása közben megismerkedtek a levéltár történetével, feladataival, gyűjtőkörével és mindeközben megcsodálhatták az őrizetünkben lévő érdekes és értékes iratokat. Az ifjú látogatók érdeklődésének köszönhetően a jövőben újabb programra várjuk a tanulókat.

Oldalak

Feliratkozás RSS - levéltár-pedagógia csatornájára