malenkij robot

Kutatható az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának online GULÁG felülete

A projekt keretében a saját és az Országos Levéltár anyagából tárjuk fel a Hajdú-Bihar megyéből a GULÁG-ra elhurcoltakra vonatkozó dokumentumokat, és lehetőség szerint minél többet digitalizálunk is. Célunk nem a megtalált források feldolgozása, hanem egy olyan tematikus gyűjtemény és segédletek létrehozása, amelyek egyaránt segítik mind a tudományos kutatók, mind a hozzátartozójukat keresők munkáját.

Konferencia a málenkij robotra hurcoltak emlékezetére

A rendezvényen, melynek központi témája a második világháború, illetve az azt követően málenkij robotra hurcoltak története, valamint a svábok kitelepítése volt, Bojtos Gábor történész-levéltáros kollégánk a málenkij robot  megyei vonatkozásait ismertette. A tanácskozás résztvevőit levéltárunk igazgatója köszöntötte.

A „Malenkij Robot” kiállítás Túrkevén

A tárlat megnyitójára 2016. március 13-án, a vasárnapi istentiszteletet követően került sor. Kereszti Roland református lelkész köszöntője után Csönge Attila, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára igazgatója mutatta be a tárlatot és méltatta a kiállítás jelentőségét.

Az érdeklődők 2016. március 29-ig tekinthetik meg Túrkevén a vándorkiállítást.

Kiállításmegnyitó Szolnokon

A deportálás borzalmait képekben és szövegrészletekben bemutató kiállítást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézete szervezte.

A magyar kormány a 2015-ös évet a „Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének” nyilvánította, majd döntött az emlékév 2017. február 25-ig - Kovács Béla kisgazda politikus elhurcolásának 70. évfordulójáig - történő meghosszabbításáról.

Oldalak

Feliratkozás RSS - malenkij robot csatornájára